DİJİTAL ÇAĞDA YENİ BİR GİRİŞİMCİLİK YAKLAŞIMI: DİJİTAL GİRİŞİMCİLİK - Nermin Kişi (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Dijitalteknolojinin girişimciliğe yansıması olarak tanımlanan dijital girişimcilik,son zamanlarda iş dünyasında popüler bir kavram olarak kullanılmayabaşlanmıştır. Dijital girişimcilik, yeni dijital teknolojiler kullanarak yenigirişimler yaratmak veya mevcut işletmeleri dönüştürmek olaraktanımlanmaktadır. Sosyal medya, mobil internet, büyük veri analitiği ve bulutteknolojileri gibi dijital teknolojilerin ticari fırsatlar yaratmak, bilgiyaymak, müşteriler ve ortaklar ile işbirliği yapmak için araç olarakkullanıldığı dijital girişimcilik, ekonomik büyüme, istihdam olanakları veyenilikçiliğe katkı sağlamak açısından önemli bir yere sahiptir. Bu araştırmadadijital girişimciliğin ortaya çıkışı, gelişimi, tanımı ve türlerinden sonra,dijital girişimcileri geleneksel girişimcilerden farklılaştıran karakteristiközelliklerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Ayrıca, diğer çalışmalardan farklıolarak Dünya’dan ve Türkiye’den güncel dijital girişim örnekleri sunulmuştur. 1990’lıyılların sonlarına doğru özellikle Amerikan kökenli şirketlerde ortaya çıkandijital girişimciliğin Türkiye’de 2000 yılından sonra çeşitli sektörlerde yaygınlaşmayabaşladığı sonucuna varılmıştır.