Es pot educar només amb mínims morals. Ètica de mínims "versus" mínima educació Can education work with minimalist ethics? Minimalist Ethics v. Minimal Education ¿Se puede educar sólo con mínimos morales? Ética de mínimos versus mínima educación - Begoña Román Maestre (Temps d'Educació)
En aquest article defensem la necessitat, per a una bona educació cívica, de no educar només en mínims morals. Justifiquem perquè no es pot educar només amb mínims morals i subratllem la importància dels màxims (de la fe, de les cosmovisions i de les comunitats formades al voltant d’elles). Si l'educació cívica ha de ser integral i en el respecte a la tolerància, cal assumir i conèixer les identitats així com les diferències; si aquestes queden marginades a l’àmbit del privat en una educació de mers mínims, malmeten la mateixa educació en l'ètica cívica. Concloem que les religions han estat, són i seran, importants ètiques de màxims amb les quals cal comptar en les tasques educatives i més si és un deure, com ens recorda Kant, perfeccionar-se fent feliç al proïsme. _____________________________________________ Dans cet article, nous défendons la nécessité, pour une bonne éducation civique, de ne pas éduquer uniquement avec des minimums moraux. Nous expliquons et nous justifions pourquoi il n’est pas possible d’éduquer seulement avec des minimums moraux, et nous soulignons l’importance des maximums (de la foi, des cosmovisions ainsi que des communautés qui se forment autour d’elles). Si l'éducation civique doit être intégrale et enseignée dans le respect de la tolérance, il faut assumer et reconnaître les identités ainsi que les différences ; plus encore, si celles-ci sont marginalisées dans le domaine du privé dans une éducation de simples minimums, elles détériorent l’éducation elle-même dans l’éthique civique. Nous concluons que les religions ont été, sont et seront, d’importantes éthiques de maximums avec lesquelles il faut compter dans les tâches éducatives et plus encore si c’est un devoir, comme le rappelle Kant, de se perfectionner en rendant son prochain heureux. In this article, we defend that a good civic education requires educating beyond mere ethical minimums. We argue against education based on minimalist ethics and underscore the importance of maximalist standpoints (e.g., religions, world-views, and the communities built around them). If civic education must be comprehensive and promote tolerance, then identities and differences must also be assumed and understood. If they are shoved aside in a educational approach focused on minimalist ethics, however, the civic ethics of that education risk being undone. We conclude that religions have provided, provide and will provide maximalist ethics which need to be drawn on in the task of education and more so if its duty, as Kant reminds us, is to pursue perfection by making our fellow human beings happy. En este artículo defendemos la necesidad, para una buena educación cívica, de no educar sólo en mínimos morales. Justificamos porqué no se puede educar sólo con mínimos morales y subrayamos la importancia de los máximos (de la fe, de las cosmovisiones y de las comunidades alrededor de ellas formadas). Si la educación cívica ha de ser integral y en el respeto a la tolerancia, cabe asumir y conocer las identidades así como las diferencias; mas si éstas quedan marginadas al ámbito de lo privado en una educación de meros mínimos, flaco favor hacemos a la educación en la ética cívica. Concluimos que las religiones han sido, son y serán, importantes éticas de máximos con las que hay que contar en las tareas educativas y más si es un deber, como nos recuerda Kant, perfeccionarse haciendo feliz al prójimo.