Статути територіальних громад як невід’ємна основа функціонування учасницької демократії - M. Pyvovar (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Публічна демократія стала невід’ємною частиною сучасних демократичних інституцій особливо на місцевому рівні і показником їхньої ефективності. Складно уявити демократичне суспільство без місцевої демократії, а отже без функціонування інститутів місцевого самоврядування. Варто зазначити, що основний англомовний варіант слогану-принципу «Нічого про нас без нас» («Nothing about Us, Without Us»), який був запроваджений міжнародним рухом людей з інвалідністю для демонстрації фундаментальних змін у напрямку принципу їхньої участі та залучення до всіх аспектів політичного, соціального, економічного та культурного життя. Надалі цей слоган та його модифікації («Усе, що без нас, не для нас», «Не робіть для нас без нас», «Якщо без нас, то не для нас») стали широко вживаними як символ того, що жодне суспільство не може вважатися демократичним, якщо в ньому відсутня можливість участі у прийнятті управлінських рішень на рівні державної та місцевої влади. Відповідно, згідно ст. 5 Конституції України: «Народ є носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні”. Саме тому, громадяни мають право впливати на владу безпосередньо та через своїх представників.