ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ В УПРАВЛІННІ ТОРГОВЕЛЬНИМ ПІДПРИЄМСТВОМ: ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ - Оксана Кузьменко; Олена Сергєєва; Вікторія Орлова (Економіка та суспільство)
У статті здійснено аналіз значення інформаційних систем (ІС) у процесах управління діяльністю торговельних підприємств, зосереджено увагу на їхньому впливі на підвищення ефективності операційної та стратегічної діяльності. Розглянуто сучасні типи інформаційних систем, окреслено їхні функціональні особливості та управлінські переваги. Особливий акцент зроблено на системах управління взаємовідносинами з клієнтами (CRM), планування ресурсів підприємства (ERP), бізнес-аналітики (BI) та інших рішеннях, які сприяють підвищенню продуктивності та оптимізації бізнес-процесів. Проаналізовано підходи до оцінювання результативності впровадження ІС та визначено основні виклики, пов’язані з їх інтеграцією в корпоративне середовище. Серед найбільш поширених проблем виокремлено брак кваліфікованих кадрів та організаційний опір змінам. Запропоновано можливі вектори цифрової трансформації торговельної галузі в умовах стрімкого розвитку інноваційних технологій. Зокрема, обґрунтовано доцільність впровадження таких рішень, як штучний інтелект, блокчейн та інтернет речей, що здатні забезпечити підвищення адаптивності підприємств до ринкових коливань і посилити їхню конкурентоспроможність.