Holistyczny charakter duchowości chrześcijańskiej - Wojciech Zyzak (Polonia Sacra)
Autor artykułu omawia wpływ duchowości na zdrowie człowieka w ujęciu holistycznym. W tym celu rozwija holistyczne pojęcie duchowości, które bazuje na integralnej antropologii, ujmującej człowieka jako jedność duchowo-cielesną. Tekst podkreśla związek natury i łaski, wymiaru profanum i sacrum, a także in- dywiduum i wspólnoty.