Sesbilimde Sınırlama Kavramı ve Ünlü Uyumu - Aslı Göksel; Monik Charette (Dilbilim Araştırmaları Dergisi)
Bu yazıda Türkçe'nin üzerinde çok durulmuş yönlerinden birini, ünlü uyumunu ele alacağız. Amacımız ünlü uyumunun yüzeysel özelliklerini yeniden tartışmak değil. Burada incelediğimiz veriler konusunda görüş ayrılığı olduğunu düşünmüyoruz. Amacımız betimleyici özellikleri çok iyi bilinen bir konunun üretici dilbilim çerçevesi içinde ele alındığında ses bilgimize neler kattığını tartışmak, yüzeysel özelliklerin arkasında yatan nedenleri araştırmak, bağlantısız gibi görünen bazı olguları ortak bir kaynağa bağlamak ve bu bulguları insanın dil yetisine ışık tutabilmek için kullanmak. Burada olguları açıklamakta yararlandığımız kuram üretici yaklaşımlar içinde yalnız bir tanesi. Bu kuramı uygulamamızın nedenlerine aşağıda kısaca değiniyoruz.