Diş hekimliği fakültelerinde kullanılan farklı diş ünitlerinin su ünitlerinin su sistemlerinin geri akım kontaminasyonu açısından değerlendirilmesi - Hasan Önder Gümüş; Osman Abdurrahman Etöz; Türker Yücesoy; Erdem Kılıç; Özgür Er; Alper Alkan (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Farklı diş koltuk sistemlerine bağlı gerikaçış engelleyici sistemlerin etkinliğinin uzun dönem araştırılması ve farklı branşlara göre gerikaçış sonucu ortaya çıkabilecek çapraz enfeksiyon riskinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Dişhekimliğinin birbirinden farklı üç branşından çalışma grubu oluşturulmuştur. Bu farklı üç gruptan elde edilen materyaller bakteri varlığı açısından değerlendirilerek gruplar arasındaki farklılık mikrobiyolojik açıdan incelenmiştir. Bulgular: Üç grupta da birçok bakteri kolonisinin izole edildiği görülmekle birlikte üreyen mikroorganizmaların çoğunun çevreden ve ağız florasından sıklıkla izole edilen bakteri kolonileri olduğu görülmüştür. Sonuç: Diş ünit sistemlerinin kontaminasyonu engelleyici sistemlerle donatılmasının son derece önemli olduğu görülmüş, bununla birlikte uzun zamandır kullanılan diş ünit sistemlerinin sıklıkla kontrol edilmesi ve gerektiğinde yenilenmesi sonucuna ulaşılmıştır.