Otkrivanje opasnosti i kontrola kontaminacije pri hemijskim udesima u miru - Vladeta Đukić (Vojnotehnički Glasnik)
U radu su predstavljeni opšti principi za procenu situacija tokom hemijskih udesa u miru i konkretni rezultati eksperimenata koji proističu iz potrebe da se jedinice pravovremeno zaštite. Iako formacijska indikatorska sredstva nisu svemoguća, dobijeni rezultati pružaju korisne informacije o merama zaštite. Organoleptička detekcija potvrđuje svoj značaj, naglašavajući potrebu za obukom vojnika i starešina. Rezultati mogu poslužiti stručnim koordinacionim telima za procenu hemijskih udesa, omogućavajući prilagođavanje metodologije specifičnim industrijskim postrojenjima i teritorijama.