Suskunluk Sarmalı Kuramı Çerçevesinde Türk Basını: Cem Karaca’nın Vatandaşlıktan Çıkarılışı ve Dönüşü Haberleri - Ürün Yıldıran Önk; Asuman Özer (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Anadolu Rock müziğinin en önemli temsilcilerinden olan Cem Karaca’nın yaptığı müzikle olduğu kadarsol siyasi duruşu ile de öne çıktığı bilinmektedir. Şarkılarında komünizm propagandası yaptığı iddiasıylahakkında yargılama süreci başlatılan Karaca, yurt dışında olduğu sırada 12 Eylül 1980 Askeri Darbesigerçekleşmiştir. Hakkındaki yargı sürecinin tamamlanması için geri çağrılan Karaca bu talebi reddetmiş,sonrasında da 1983’te Türk vatandaşlığından çıkarılmıştır. Karaca, darbe yönetiminin ardından ANAP(Anavatan Partisi) döneminde yumuşayan siyasi atmosfer sayesinde 1987’de Türkiye’ye dönebilmiştir.Bu çalışmada amaç, Suskunluk Sarmalı Kuramı’nın Türk basınındaki etkisini Karaca’nın vatandaşlıktançıkarılışı ve Türkiye’ye dönüşü süreçleriyle ilgili haberler üzerinden araştırmaktır. Bu çerçevede Cumhuriyetgazetesindeki haberler, eleştirel söylem analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, Cumhuriyetgazetesinde Karaca’nın hem vatandaşlıktan çıkarılışına hem de Türkiye’ye dönüşüne ilişkin haberlerdefarklı tutumlar yansıtılmasına karşın her iki süreci işleyen haberlerin de resmi söylemle uyumlu olduğunugöstermektedir. Hem darbe yönetimi sürecinde hem de ANAP döneminde, muhalif olma iddiasındakibir gazetedeki haberlerin bile baskın görüşle örtüşmesi, ‘Suskunluk Sarmalı’nın varlığını açıkça ortayakoymaktadır.