ПРОБЛЕМНИЙ ПРОСТІР УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРОЛОГІЇ: ДОСВІД 2019–2021 РОКІВ - Юлія Сергіївна Сабадаш (Культура і мистецтво у сучасному світі)
Мета статті — проаналізувати низку збірників наукових праць, які актуалізували культурологічно зорієнтовану проблематику. Методологія дослідження ґрунтується на загальнонаукових принципах — термінологічному та системному, й обумовила застосування таких методів дослідження, як аналіз, синтез, узагальнення. Наголошено на потенціалі персоналізованого підходу, завдяки якому окреслюються теоретико-практичні інтереси вітчизняних науковців, що дозволяє корегувати дослідницький простір української гуманістики. Наукова новизна. На прикладі регулярних наукових видань відтворено процес розгортання аргументів щодо специфіки взаємодії різних гуманітарних наук на теренах культурології й поступове відпрацювання засад культурологічного аналізу. Висновки. Тематика збірників наукових статей 2019–2021 років виявила помітний інтерес до наступних теоретичних питань, а саме: подальше удосконалення понятійно-категоріального «забезпечення» культурологічних досліджень, реконструкція процесу становлення феномену «поворот» з поглибленим аналізом «антропологічного», «лінгвістичного», «культурного» поворотів та виявлення «за» і «проти» такої теоретичної конструкції. Помітне місце посідає проблематика, що розкриває «зону перехрестя» культурології з іншими гуманітарними науками: філософією, історією, психологією, мистецтвознавством. Значущими є публікації, в яких акцентовано на історії культури як підґрунті становлення культурології. Помітний сегмент у сучасній культурології належить проблемі видової специфіки мистецтва, яка органічно поєднує історію та теорію культури, маючи виразне значення для окреслення шляхів подальшого розвитку українського мистецтвознавства.