ДРЖАВНА ПОМОЋ У ПРАВУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ - Институционална и материјално-правна питања - Марко Миленковић (Српска правна мисао)
Државе пружају помоћ привредним субјектима екстензивно и без обзира на облик својине. Правила о контроли државне помоћи допуњују остала правила права конкуренције Европске уније и то- ком деценија су веома развијена. Да би се мера квалификовала као мера државне помоћи, у смислу комунитарног права, потребно је да буде испуњено неколико услова: помоћ мора да буде специфична, а не општег карактера, да доводи предузеће у бољи положај од конкурената, да буде финансирана из јавних извора, као и да утиче на размену између држава чланица и угрожава конкуренцију. У раду се обрађују појам државне помоћи у праву ЕУ, материјално-правне норме у овој области, као и улога и надлежност органа ЕУ, пре свега Европске Комисије. Посебно се анализирају акти који ослобађају одређене видове помоћи обавезне контроле од стране Комисије и постављају критеријуме за одређивање њихове компатибилности са унутрашњим тржиштем ЕУ.