REGIONALIZATION IN EUROPE AND ITS REFLECTIONS ON TURKEY: EXPERIENCING REGIONAL DEVELOPMENT AGENCIES - Fatih Demi̇r; Şadan Çalışkan (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Avrupa’da bölgeselleşme, Birliğin ekonomik ve sosyal alanlarda bütünlük içinde gelişiminin ve entegrasyonunun sağlandığı, ve bölgeler arasındaki gelir dağılımı farklılıklarının neden olduğu kalkınmayla ilgili problemlerin üstesinden gelindiği bir süreçtir. Türkiye’de bölgeler arasındaki sosyo-ekonomik farklılıklar AB üyesi ülkelerdekilerden daha belirgindir; bu nedenle, Türkiye’de bölgesel politikalara daha fazla önem verilmelidir. Bölgesel Kalkınma Ajansları (BKA’lar) 2005 yılında gündeme gelmiştir; o tarihten itibaren işlevleri ve amaçları hakkında yoğun tartışmalar yaşanmaktadır. İki yıl süren ve Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’ni de içeren bir yargı mücadelesini kazanan BKA’lar bölgesel kalkınma farklılıklarının ortadan kaldırılması ve daha iyi entegrasyon için bir fırsat sunmaktadır; bu, AB’nin bölgeselleşme idealleriyle de paraleldir.