Dziewczyńskie zapiski. O wczesnej twórczości Sadie Benning - Dagmara Rode (Kwartalnik Filmowy)
Autorka omawia wczesne prace wideo Sadie Benning, w których nastoletnia artystka odnajduje swój głos za pomocą kamery Fisher Price Pixelvision. Taśmy z lat 1989-1992 – dziewczyńskie, lesbijskie i dziennikowe – są tyleż rozciągniętym w czasie coming outem, konstruowaniem odmieńczej tożsamości, rodzajem wyzwania rzuconego homofobicznemu i seksistowskiemu społeczeństwu, ile ciągłym eksperymentowaniem z medium, płynnie przechodzącym od diarystycznego zapisu codzienności dostępnymi sposobami do różnych form zawłaszczenia materiałów już istniejących.