Sınırları Aşan Deneyimler; Turizmde İnovasyonun Bilimsel ve Pratik Yansımaları - Talha Emir Yıldız; Mehmet Fatih Işık; Zennübe Işık (Journal of Silk Road Tourism Research)
Günümüzün hızla değişen ve dijitalleşen dünyasında hiçbir sektör inovasyonun dönüştürücü gücünden bağımsız kalamaz. Özellikle küresel dinamiklere son derece açık ve rekabetçi bir yapıya sahip olan turizm sektörü, inovasyonu sadece bir tercih değil aynı zamanda varoluşsal bir zorunluluk olarak benimsemiştir. Artık bir destinasyonun ya da turistik işletmenin başarısı, sunduğu hizmetlerin geleneksel çekiciliklerinin ötesinde ne denli yenilikçi, teknoloji odaklı ve kişiselleştirilmiş deneyimler sunabildiğiyle yakından ilişkilidir.Bu araştırma, dünyada sürekli dönüşen turizm sektörünün temel özelliklerini ve bu dönüşümün itici gücü olan inovasyon kavramını derinlemesine incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, turizmde inovasyonun neden bir seçenekten ziyade bir zorunluluk haline geldiğini ortaya koymak ve çeşitli inovasyon türlerinin (ürün, süreç, pazarlama, organizasyonel) sektör üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Yöntem olarak kapsamlı bir literatür taraması kullanılarak turizm ve inovasyon arasındaki karmaşık ilişki teorik bir çerçevede ele alınmıştır. Makale, bu ilişkinin sadece kavramsal düzeyde kalmayıp aynı zamanda turizm işletmelerinde hayata geçirilmiş somut inovasyon uygulama örnekleri üzerinden pratik yansımalarını da irdelemektedir. Özellikle dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve deneyimsel kişiselleştirmenin ön plana çıktığı günümüz turizminde inovasyonun rekabet avantajı yaratma ve müşteri memnuniyetini artırmadaki kritik rolü vurgulanmaktadır. Bu araştırma, sektör paydaşlarına ve politika yapıcılara yol gösterici önemli içgörüler sunmaktadır.