U IŠČEKIVANJU USTAVNIH PROMENA – IZMEĐU DE IURE I DE FACTO NEZAVISNOSTI SUDSTVA - Aleksandar Djordjevic (Srpska Politička Misao)
U radu autor najpre ukazuje na osnovna obeležja nezavisnosti sudstva kao načela koje je od ključne važnosti za ostvarivanje vladavine prava. On naročito insistira na teorijskom razlikovanju de iure i de facto nezavisnosti. Potom autor analizira ustavne i zakonske propise, dajući kratak osvrt na istoriju i sadašnjost pravosuđa, zaključujući da je jaz između pravne nezavisnosti sudstva i faktičke, odnosno suštinske nezavisnosti sudstva u Srbiji još uvek prilično veliki, kao i da bi trebalo strateški osmisliti reformu Ustava u delu o pravosuđu, što do danas očigledno nije bio slučaj. Autor na kraju ukazuje na sve relevantne pravne i političko-kulturološke faktore koje treba ostvariti na putu ka pravoj nezavisnosti sudstva kao vrhunskoj ustavnoj vrednosti.