Визнання іноземців недієздатними в Україні - O. Kavyn; Kh. Y. Tarasenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
В рамках проведеного наукового дослідження авторами встановлено, що іноземці, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов’язки, як і громадяни України, – за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України. Встановлено, що можливість та підстави визнання фізичної особи недієздатною передбачені у ст. 39 Цивільного кодексу України. Зокрема, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Своєю чергою, порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України. Аргументовано, що відносини із приводу визнання фізичної особи-іноземця недієздатним слід вважати приватно-правовими відносинами, ускладненими іноземним елементом. Підстави та правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи-іноземця регулюються особистим законом цієї особи – правом держави, громадянином якої він є. Визначено, що визнання іноземних громадян, які проживають в Україні, недієздатним за українським законодавством судами України є цілком можливим за умови, що відповідні положення містяться у двосторонніх міжнародних договорах України про правову допомогу та правові відносини у цивільних справах з державою громадянства іноземця. Відтак, вирішуючи питання стосовно можливості визнання іноземця недієздатним в Україні, перш за все, необхідно дослідити наявність двостороннього міжнародного договору про правову допомогу в цивільних справах і, за його наявності, дослідити його зміст його положень щодо відповідної процедури. За загальним правилом, суди повинні проходити процедуру надіслання запиту (судового доручення) компетентному органу іноземної держави, який містить повідомлення про наявність підстав для визнання недієздатним громадянина цієї держави, а також клопотання про надання права виконати подальші дії суду за місцем проживання цієї особи.