Samfundet som Guds rige – Velfærdsstater som kristne kulturarvinger? - Keld Skovmand (Prismet)
Velfærdsstaten er et aktuelt eksempel på kulturarv. Men den er under pres, og forskellige justeringer og varianter diskuteres. Hvilket retfærdighedsbegreb og tilhørende fortællinger og forestillinger ligger til grund for disse? Artiklen viser via en dannelsesteoretisk og didaktisk analyse og et udsnit af et læremiddel, hvordan forskellige typer af velfærdsstater er påvirket af forskellige kristne konfessioner, som dermed aktualiseres som både materiel og immateriel kulturarv. Der er særligt fokus på sammenhængen mellem Lignelsen om arbejderne i vingården, den lutherske retfærdiggørelseslære og den universalistiske velfærdsstatsmodel, som i de nordiske lande har gjort et generøst gratisprincip gældende. Denne sammenhæng kontrasteres af Lignelsen om de betroede talenter og den såkaldte Matthæus-effekt, som gør et nærmest modsat princip om fortjeneste gældende. Den teoretiske del rummer en komparativ analyse af læreplanerne for samfundsfag i Norge og Danmark, har et afsæt i dannelsessynet hos Hans-Georg Gadamer og Richard Rorty, men er i øvrigt primært funderet i Wolfgang Klafkis kategoriale dannelsesteori.