РИЗОМАТИЧНИЙ ХАРАКТЕР НАЦІЄТВОРЧОЇ ІСТОРІЇ У ТВОРІ ВАСИЛЯ КОЖЕЛЯНКА «КОНОТОП» - Olha Leonidivna Polishchuk (Lìteraturnij Proces: Metodologìâ, Ìmena, Tendencìï)
У статті досліджено ризоматичний характер націєтворчої історії у творі В. Кожелянка «Конотоп». Письменник розкриває націєтворчу історію за допомогою категорії «ризома». Ризома, як організаційна модель, знаходить своє застосування у постмодерністській тексто- логії, зокрема конструюючи альтернативно-історичні твори. У творі виділено три ризома- тичні групи: хронотопічну, статті у періодичних виданнях та віртуальності історичного розвитку України. До хронотопічної групи відносимо перенесення з теперішнього часопрос- тору до минулого за допомогою кармопортації, а також усі хронотопи, що зустрічаються у творі. Другою ризоматичною групою є власне репортажі про ВКБ — Велику Конотопську битву. Третю групу становлять десять віртуальностей щодо Конотопської битви. У творі чітко зображено, що на творення національної ідентичності значний вплив мають історична пам’ять, проплачене маніпулювання свідомістю людей та усвідомлення альтерна- тивності історичного розвитку.