ПРОТЕЇНОВИЙ ОБМІН У ОРГАНІЗМІ ПОРОСЯТ ЗА ВИКОРИСТАННЯ ВІТАМІНУ Е ТА ЦИТРАТІВ МІКРОЕЛЕМЕНТІВ - Т.С. Токарчук; Л.В. Антонецька; Л.Г. Колащук (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Основними причинами загибелі молодняку і відставання його в рості є різні аліментарні захворювання, серед яких найбільш поширені у поросят сисунів ферумдефіцитна анемія, а також стрес-фактори, викликанні технологічними процесами. Тому мінеральні елементи весь час мають надходити до організму тварин із кормом чи водою та нормалізувати метаболізм і обмін енергії, забезпечувати роботу ферментів та гормонів. За відлучення поросят і використання в цей період недоброякісних комбікормів предстартерів на тлі виникнення стресів, спостерігається високий відсоток їх загибелі. Для підвищення резистентності, виживаності й продуктивності поросят-сисунів та поросят після відлучення ефективно використовувати вітамінно-мінеральні засоби, у тому числі міцелярну форму вітаміну Е та цитрати мікроелементів. Оцінюючи вітамінні та мінеральні препарати, доцільно вивчати показники протеїнового обміну у сироватці крові молодняку свиней. Провідна роль в обміні речовин належить білку. Це незамінний матеріал який бере участь в процесі живлення, утворення нових клітин, регенерації окремих клітинних структур, в становленні неспецифічного захисту організму, синтезі ферментів, тощо. Експериментально було встановлено, що випоювання поросятам-сисунам, за три доби до відлучення від свиноматок, міцелярної форми вітаміну Е в дозі 4,5 мг на 1 кг маси тіла та дворазове введення внутрім’язово комплексу цитратів мікроелементів у дозі 2,5 та 3,0 см3 на 10 кг маси тіла призводить до підвищення анаболічних процесів протеїнового обміну, що підтверджується зростанням вмісту загального протеїну і альбуміну та зниженням вмісту сечовини у сироватці крові поросят, власне підвищення вмісту яких свідчить про посилений рівень обміну та інтенсивність росту, так як альбуміни приймають участь в побудові компонентів клітин м’язевої тканини, а при вивченні вмісту загального протеїну було встановлено підвищення його рівня в межах фізіологічної норми, що свідчить про активний ріст молодняку.