Uniwersytet katolicki wobec wyzwania marnotrawstwa rozumu - Dominique Vermersch (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Artykuł dotyczy istoty i misji uniwersytetu katolickiego. Autor wskazując na powszechne przeświadczenie dotyczące rozdźwięku porządków wiary i rozumu zwraca uwagę na fakt, że w badaniach rozum ludzki został zredukowany do rozumu utylitarnego i pozytywistycznego. W konsekwencji ludzkie poznanie zostaje odcięte od transcendencji, a nauka od pojęcia prawdy obiektywnej. Misją uniwersytetu jest zatem przywrócenie pierwotnej jedności wiary i rozumu.