Nøysomhet med og uten gudsfrykt<subtitle>Et etisk bidrag i møte med vår tids økologiske utfordringer?</subtitle> - Svein Olaf Thorbjørnsen (Teologisk Tidsskrift)
Det bibelske uttrykket «gudsfrykt med nøysomhet» (1 Tim 6,6) analyseres ut fra både bibelske og antikke forutsetninger. Analysen viser at uttrykket har en indirekte økologisk relevans, mest på det individuelle plan: en ansvarlig innretning mot livet i verden, et fokus på nesten, på det materielles relative betydning og en motivasjon til å bevare Guds skapte verden. Dette videreføres i en begrenset presentasjon og vurdering av nøysomhetstankens økologiske relevans og potensial innen deler av den fagøkonomiske tenkning og deler av dydsetikken. En gjennomgående utfordring i begge tilfeller er via nøysomhet og lignende dyder faktisk å bidra til strukturelle, økologisk positive forandringer.