USMJERAVANJE RAZVOJA PODGORJA KROZ PROSTORNO-PLANSKU DOKUMENTACIJU - ARIANA KORLAET; VESNA MAROHNIĆ KUZMANOVIĆ; DUBRAVKA ŠEPAROVIĆ (Senjski Zbornik)
prostorno-planske dokumentacije za ostvarivanje razvojnih mogućnosti Podgorja s obzirom na osobitosti njegova geografskog položaja, reljefno-klimatskih karakteristika i povijesnog naslijeđa, a posebno prednosti i ograničenja za njegov razvoj koja proizlaze iz sustava zaštite cijelog područja. Tematsko područje nalazi se cijelom svojom površinom unutar područja od posebnog interesa za Državu – Zaštićenog obalnog pojasa, unutar Parka prirode Velebit i ekološke mreže RH, odnosno ekološke mreže EU Natura 2000 te u kontaktnom području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Nacionalnog parka Paklenica. U važećem sustavu prostornog uređenja razmatrane su postavke strateških dokumenata prostornog razvoja te prostorno-planska dokumentacija za područje Podgorja na tri razine: prostorni planovi državne razine za područja posebnih obilježja, županijski prostorni planovi i prostorni planovi općina i gradova, u okviru teze da je uloga prostornog planiranja integriranje različitih politika koje utječu na određeno područje, pri čemu održivost razvoja proizlazi iz ukupnog sinergijskog razvoja gospodarske, društvene, prirodne/okolišne i kulturne osnove prostora i društva. Sustav prostornog uređenja primarno je vezan uz teritorijalni ustroj. Zakonom o područjima županija, gradova i općina određene su teritorijalne cjeline koje često ne obuhvaćaju stvarno plansko područje vezano uz pojedine razvojne aspekte i strateška pitanja okoliša. U tom smislu Prostorni plan Parka prirode Velebit će moći sagledati razvojne izazove i potrebe Podgorja kao cjeline.