Nagły zgon z powodu zapalenia mięśnia serca u 14-letniego chłopca z cukrzycą typu I - Jolanta Wierzba; Maria Korpal-Szczyrska; Anna Balcerska; Halina Kamińska (Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism)
Przedstawiono przypadek nagłego zgonu 14-letniego chłopca leczonego od 2 lat z powodu cukrzycy typu 1, który nastąpił w 3 dobie infekcji dróg oddechowych o ciężkim przebiegu klinicznym. Badanie autopsyjne wykazało rozległe zmiany histologiczne w mięśniu sercowym, typowe dla nasilonego procesu zapalnego.