Güney Batı Anadolu Ağızlarında Kullanılan Şimdiki Zaman Eki -ik gelir - Nurettin Demir (Dilbilim Araştırmaları Dergisi)
Eski Türkçenin kesin şimdiki zamanı [pragnantes Prâsens]1 göstermeye yarayan bir eke sahip olmadığını, geniş zaman eklerinin bu işlevi de üzerlerine aldığını biliyoruz. Türk dilleri tarihi gelişmeleri esnasında önceleri sadece kesin şimdiki zamanı belirten daha sonra kullanım sahaları genişleyerek, sık sık, geniş zaman eklerinin öteki işlevlerini de üstlenebilen şimdiki zaman ekleri geliştirmişler, başka bir deyişle şimdiki zaman ekini yenilemişlerdir.