ТЕОРІЯ ЕКОНОМІЧНИХ ЦИКЛІВ М. ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО І СУЧАСНІСТЬ - S.М. Vasylchenko; R.I. Trofaniuk; O.V. Rakhmil (Aktualʹnì Problemi Rozvitku Ekonomìki Regìonu)
В статті на тему «Теорія економічних циклів М.І.Туган-Барановського і сучасність» поставлено за мету пояснити природу сучасних економічних циклів, спираючись на економічну спадщину М. Туган-Барановського. В ході дослідження авторами були використані емпірико-теоретичні (комплексні), а також методи науково-психологічного дослідження, які  є важливими інструментами для вивчення психічних процесів, емоцій та поведінки людини в галузі поведінкової економіки.  Результати дослідження свідчать, що М. Туган-Барановському вдалось передбачити вплив, який будує чинити розвиток фінансового ринку на циклічність економіки в майбутньому. Ще задовго до «великої депресії»  М. Туган-Барановський  висловив гіпотезу про те, що в подальшому причини економічних циклів треба шукати в природі та особливостях функціонування фінансових ринків, пов’язаних з особливостями ухвалення рішень гравцями ринку. В сучасній економічній теорії прийнято вважати, що головний суб’єкт економіки –– це людина економічна (Homo Economicus), яка ухвалює раціональні економічні рішення. Але з розвитком грошового і фондового ринків, а також із збільшенням кількості індивідуальних інвесторів  ухвалення раціональних рішень більшістю учасників стає, на погляд авторів статті, все більш мало ймовірним. Оскільки фінансовий ринок – це дуже динамічна система, з високим невизначеності, то гравці, ухвалюючи рішення, зазвичай, покладаються на інтуїцію, яка може ефективно працювати тільки за незмінності умов. В результаті автори статті роблять висновок, що фінансиалізація сучасної економіки, особливості ухвалення рішень разом зі зміною структури учасників фінансових ринків створили нові умови для нестабільності сучасних фінансових ринків. Наукова новизна дослідження полягає в створенні інтегрованої концепції циклічності сучасної економіки, яка базується на теорії циклів М. Туган-Барановського, постулатах поведінкової економіки та тенденціях розвитку сучасного фінансового ринку. Практична значущість дослідження, полягає в тому, що висновки, зроблені авторами можуть бути корисними для вибору інструментів антиціклічного регулювання в сучасній економіці.