Sezai Karakoç’ta Poetik Düşüncenin Mantığı - Hülya Altunya (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Şairler, kavramlarla düşünüp söz söyleyen bilimadamlarının aksine imgelerin hayat bulduğu estetik bir dilde söz söylerler.Kavramsal düşüncenin mantığı, varlık düzenine uyumu, kendi içinde tutarlılığıve ispatlanabilir olmayı kendine temel prensip olarak almışken, poetikdüşüncenin mantığı, bahsedilen tüm prensiplerden uzak olarak varlığı ve hakikatihissettiği biçimde anlatmayı kendine amaç edinmiştir. Buna göre günümüzşairlerinden Sezai Karakoç’un poetik mantığını anlamaya ve tahlil etmeyeçalışacağız. Onun Küçük Na’t isimlişiirinde geçen şu beyit ise bu araştırmanın odağında yer alacaktır: “Aklım yenibir akıldır çiçeklerden / Mantığım mantığın üstünde yeni.” Burada şair, yeni bir düşünme tarzını veya yeni birmantığı keşfetme çabası içinde olduğunu ifade etmektedir. Kendisinin “Diriliş”sözüyle formülleştirdiği bu yeni mantık, varolan tüm düşünme tarzlarınınölümünden sonra hayat bulan yeni bir “canlanma” düşüncesi üzerine kuruludur.Karakoç’un yeni mantığı, eski mantıklara göre daha açık ve daha aktifyapıdadır. Adeta onun poetik düşüncesinde her şiir, kendi mantığıyla varolmaktadır. Yani her şiir, kendi özel mantığını doğurmaktadır. Buna göreKarakoç’un bahsettiği yeni mantık, tek, sabitlenmiş, tespit edilebilir birdüşünme biçimi değildir. Ancak bu düşünme biçiminin kendisiyle çelişen,tutarsız veya tümüyle gerçeküstü bir yapıda ortaya çıktığı da söylenemez. İştebu çalışmada, Sezai Karakoç’un şiirlerinde dile getirdiği “yeni mantık”ını,kavramsal düşüncenin geliştirdiği mantıkla kıyaslayarak incelemeyeçalışacağız.