NAKİT TEMETTÜ ÖDEMELERİNİN FİRMA DEĞERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN PANEL VERİ YÖNTEMİ İLE ANALİZİ BİST 30 ÜZERİNE BİR UYGULAMA (2007-2017) - Selahattin Koç; Bayram Yaldız; Zekai Şenol (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Finans literatüründe, firmaların temettü dağıtımpolitikalarını açıklamak isteyen birçok teori ve modeller bulunmaktadır. Bukonu hakkında birçok çalışma yapılmasına rağmen, henüz akademik çevrelerdetemettü dağıtım politikalarında bir görüş birliği sağlanamamıştır. Bu anlamdatemettü konusu yapı itibariyle oldukça karmaşıktır. Black (1976) bu konuyu"parçaları birbirine uymayan bir bulmaca" olarak tanımlamıştır. Buçalışmanın amacı,Borsa İstanbul 30 endeksindeki firmaların finansal oranlarına bakarak kar payıödemesi ile firma değeri arasındaki ilişkinin test edilmesidir. BİST 30Endeksinde yer alan 2007-2017 (11 dönem) yılları arasında 20 firma üzerindeinceleme yapılmıştır. Yapılan uygulama sonucunda birinci model olan PD/DD için,aktif karlılık değişkenimiz negatif anlamlı etki gösterirken öz kaynak karlılıkve fiyat kazanç oranı değişkenlerimiz pozitif anlamlı etki göstermiştir. İkincimodel olan Tobin's Q için ise, firmaların temettü ödeme durumu, aktif karlılıkoranı, öz kaynak oranı ve fiyat kazanç oranını gösteren değişkinlerimiz pozitifanlamlı olarak tespit edilmiştir.