Zagrożenie samobójstwem a dostęp do środków letalnych – analiza suicydologiczna - Marlena Stradomska (Facta Simonidis)
Niniejszy artykuł stanowi próbę podsumowania badań na temat zagrożeń samobójczych w kontekście dostępu do środków letalnych. Przyjęto, że kwestie te należą do tematów, które warto analizować, m.in. ze względu na tragiczne w skutkach znaczenie aktów autodestrukcyjnych. W zaprezentowanych rozważaniach odwołano się do najważniejszych pojęć badawczych, nawiązano do stosowanych paradygmatów oraz ujęć w obecnych w literaturze przedmiotu. Podkreślono, że suicydologia należy do kategorii nauk interdyscyplinarnych, gdyż łączy takie dziedziny jak: psychologia, pedagogika, medycyna, prawo, bezpieczeństwo wewnętrzne i inne. Wskazano na skomplikowane przyczyny prób samobójczych oraz możliwości przeciwdziałania kryzysom. Wyróżniono różne środki, narzędzia, substancje, które determinują to, że niektóre próby samobójcze są zakończone zgonem. Podkreślono, że niejednokrotnie samobójstwom można zapobiec, szczególnie wtedy, jeśli korzysta się z odpowiedniej profilaktyki. W zaprezentowanych analizach skorzystano z ustaleń obecnych w literaturze przedmiotu, które skonfrontowano z wynikami badań własnych.