ارزیابی مزرعه‌ای ژنوتیپ‌های برنج جهت تحمل به تنش شوری در مازندران (تولید گیاهان زراعی)
به‌منظور ارزیابی مقدماتی تحمل ژنوتیپ‌های برنج (Oryza sativa L.) به تنش شوری آب/خاک و استفاده از ژنوتیپ‌های متحمل در برنامه اصلاحی برنج، مطالعات زراعی و فیزیولوژیکی تعداد 56 ژنوتیپ برنج مورد مطالعه قرار گرفتند. تعداد 40 ژنوتیپ از موسسه تحقیقات بین‌المللی برنج و همچنین 16 ژنوتیپ منتخب برنج متحمل به شوری از موسسه تحقیقات برنج بودند که در دو آزمایش جداگانه در مزارع شور اراضی ساحلی و غیرساحلی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مناطق ساری و آمل در استان مازندران در سال 86-1385 مطالعه شدند. صفات مورد مطالعه شامل کد تحمل، ارتفاع بوته، تعداد پنجه، درصد عقیمی خوشه، وزن 100 دانه و عملکرد دانه در بوته بودند، که در آزمایش اول به‌علت عدم گلدهی تعدادی از ژنوتیپ‌ها، تجزیه و تحلیل برای صفات اندازه‌گیری شده انجام گردید. نتایج حاصل از آزمایش‌ها نشان داد که کلیه 40 ژنوتیپ در آزمایش اول از لحاظ کدتحمل، ارتفاع بوته و تعداد پنجه تفاوت معنی‌داری در سطح احتمال 1 درصد داشتند. نتایج تجزیه‌های آماری آزمایش دوم نیز حاکی از آن بود که بین 16 ژنوتیپ منتخب نیز تفاوت‌های معنی‌داری برای کلیه صفات مورد مطالعه وجود داشت. براساس نتایج تجزیه‌های آماری ژنوتیپ‌های بی‌نام، هاشمی، IR67075-2B-5-2 و IR67075-2B-18-2 دارای وضعیت مناسبی در شرایط آزمایشی بوده‌اند و جهت استفاده در برنامه اصلاحی و همچنین انجام سایر آزمایشات زراعی و فیزیولوژیکی مرتبط انتخاب شدند.