Innen és túl. Művészetmegközelítések a lévinasi életműben - Borbála Kintli (Elpis)
Bár az esztétika kérdése nem tekinthető centrálisnak Lévinas gondolkodásában, mégis azok az írások, amelyekben Levinas kitérőt tesz a művészet területére, magukon hordják etikai filozófiája változásának jegyeit. Tanulmányomban A valóság és árnyéka (La réalité et son ombre) és A másik Proustban (L’autre dans Proust) című írások alapján vizsgálom a lévinasi művészetmegközelítéseket jellemző ambivalenciát. Miközben a 40-es években Lévinas radikális művészetkritikát fejt ki, ez a későbbiekben látványosan átalakul. A változás szemlélhető az etikában megjelenő nyelvi hangsúlyok függvényeként, azonban egy ilyen perspektíva leegyszerűsítő nem csupán a művészetre, valójában a lévinasi filozófia alakulására nézve is. Így az esztétikai fejtegetések annak lehetőségét teremtik meg, hogy a felmerülő nehézségeken keresztül a lévinasi filozófia alapjaira kérdezzünk rá.