KURUMSAL ÇEVİKLİK: KAVRAMSAL BİR ÇERÇEVE - Murat Sadiç (Ekonomi Maliye İşletme Dergisi)
Bu çalışma firmaların çevrelerindeki değişikliklere uyum sağlama hızına atıfta bulunan kurumsal çevikliği incelemekte ve yönetişimin kurumsal çevikliği teşvik etme ya da engellemedeki potansiyel rolünü tartışmaktadır. Çeviklik, kuruluşların iş ortamındaki mevcut değişiklikleri algılaması ve öngörmesindeki yeteneği anlamına gelir. Rekabetçi bir ortamda çevikliğin önemi günümüzde geniş kabul görmektedir. İşletmelerin geleneksel politikaları ve stratejik planları, savaş sonrası yılların istikrarlı ortamında iyi bir performans göstermekle beraber, mevcut değişken ortam yeni bir politika yaklaşımını gerektirmektedir. Bu makale, kurumların bu yeni ortamda nasıl çevik olabileceğini vurgulamaktadır. Organizasyonların öngörülemeyen ve sürekli değişen bir ortamla nasıl başarılı bir şekilde başa çıkabileceği konusundaki soruları yanıtlama adına mevcut çalışmanın temel amacı; kabiliyeti, esnekliği, çabukluğu ve hızlılığı tartışan kurumsal çeviklik kavramının tanımını ve kavramsal çerçevesini ortaya koymak, kurumsal çevikliğin önemini açıklamak ve çevikliği sağlama adına kullanılan yöntemleri incelenmektir. Bu bağlamda çalışmada, literatür taraması sonucunda kurumsal çeviklik kavramı açıklanmaya çalışılmıştır. Temel bulgu, kurumsal çevikliğin organizasyonların başarısı için önemli olduğu ve gelişen dünyanın getirdiği yoğun rekabet ortamında kurumların varlıklarını sürdürebilmesi için kurumsal çeviklik unsurlarını anlayarak hareket etmesinin zorunlu hale geldiğidir. Çalışmanın sınırlılıklarından biri olarak değerlendirilen uygulama eksikliğine rağmen araştırma literatürde önemli bir eksikliği gidermekte ve sonraki çalışmalar ile bu konularla ilgileneceklere yol göstermektedir.