BENDROSIOS PRAKTIKOS SLAUGYTOJŲ DARBO VIETOS PSICHOSOCIALINIS KLIMATAS - Vaidas Jotautis; Miglė Kiguolytė; Vilma Rastenienė; Lijana Navickienė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai susiduria su sudėtingomis psichosocialinio darbo sąlygomis. Ypač daug įtampos ir streso profesinėje veikloje patiria bendrosios praktikos slaugytojai. Jie darbe susiduria ir su įvairiomis psichosocialinėmis problemomis: patiriama psichologinė ar net fizinė agresija, dėl didelio krūvio trūksta personalo darbuotojų, didelis slaugomų pacientų skaičius, darbas su sunkiais pacientais, neišvengiamas susidūrimas su slaugomų pacientų mirtimi, rizika užsikrėsti infekcinėmis ligomis ir pan. Straipsnyje pristatomo tyrimo tikslas – atskleisti bendrosios praktikos slaugytojų darbo vietos psichosocialinį klimatą. Tyrime dalyvavo 300 Kauno miesto asmens sveikatos įstaigose dirbančių bendrosios praktikos slaugytojų. Pasirinkta kiekybinio tyrimo strategija. Tyrimo duomenų rinkimui taikyta anketinė apklausa. Duomenų analizei naudota aprašomosios statistikos skaičiavimai ir statistinių duomenų apdorojimo programa „Microsoft Office Excel 2019“ programa. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad dauguma slaugytojų darbe susiduria su veiksniais, turinčiais neigiamą poveikį jų fizinei sveikatai. Šie veiksniai susiję su dideliu darbo krūviu, sparčiu darbo tempu, keliamais aukštais reikalavimais. Penktadalis tyrimo dalyvių teigia dirbantys viršvalandžius. Didžioji dalis slaugytojų teigia dirbantys ergonomiškoje aplinkoje, tačiau trečdalis jų nėra patenkinti darbo aplinka – mažos palatos, senos, nefunkcionalios lovos ir pan. Daugiau nei pusė slaugytojų darbinėje veikloje yra turėję nesaugų kontaktą su biologinėmis medžiagomis, daugiau nei trečdalis jų yra patyrę neigiamą dezinfekcinių priemonių poveikį – rankų odos išsausėjimą, sutrūkinėjimą, kvėpavimo takų dirginimą, nosies užgulimą, čiaudulį ir akių graužimą. Labiausiai slaugytojams psichologinę įtampą keliantys veiksniai susiję su mirštančių ligonių slaugymu, bendravimu su pacientais ir jų artimaisiais, medicininės klaidos baimė, žemas darbo atlygis ir neužtikrintumas dėl ateities.