Minik Kaşifler için Uzay Macerası: Okul Öncesi Eğitimde Mühendislik ve Girişimcilik Tasarım Süreci Uygulamaları - Nihal Eres; Tuğba Ecevit (Araştırma Temelli Etkinlik Dergisi)
Bu çalışma, STEM eğitim yaklaşımı kapsamında mühendislik ve girişimcilik tasarım modelini okul öncesi eğitime entegre eden "Küçük Kâşifler için Uzay Macerası" adlı etkinliğin tasarlanması, uygulanması ve uygulanabilirliğinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Etkinlik dört aşamada yapılandırılmıştır: (1) Aile ile Keşif, (2) Keşiflerimi Paylaşıyorum, (3) Mühendislik ve Girişimcilik Tasarım Süreci ve (4) Tasarım Değerlendirme. Çalışma, 2023–2024 akademik yılında bir devlet ilkokulunun anasınıfına devam eden, 5 yaşındaki 20 öğrenci (11 kız, 9 erkek) ile gerçekleştirilmiştir. "Kendi Roketimi Tasarlıyorum" etkinliği üç gün boyunca uygulanmıştır. Nitel araştırma desenlerinden biri olan durum çalışması kullanılmış ve veriler okul öncesi öğretmenleri, öğrenciler ve ailelerinden toplanmıştır. Bulgular, öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeylerinin dikkate alınmasının ve aşamalar arasındaki geçişlerde çeşitli öğretim tekniklerinin kullanılmasının etkinliği daha etkili hale getirdiğini göstermektedir. Soyut kavramların günlük yaşamla ilişkilendirilmesi, öğrencilerin kavramsal anlamalarını kolaylaştırmıştır. Ayrıca, aile-okul iş birliği ve akran öğrenmesi öğrenme sürecine önemli katkılar sağlamıştır. Etkinlik, öğrencilerin problem çözme ve mühendislik kavramlarını uygulamalı olarak deneyimlemelerini sağlamış, yaratıcılıklarını ve katılımlarını artırmıştır. İş birliği ve iletişim becerileri gelişmiş, öğrenciler etkinliği eğlenceli bulmuş ve tekrar katılmak istediklerini belirtmişlerdir. Aile katılımı, öğrencilerin öğrenme motivasyonunu ve özgüvenini artırmış, bilgiye erişim becerilerini geliştirmiş, akran öğrenmesini desteklemiş ve öğrenme süreçlerini zenginleştirmiştir. Sonuç olarak, mühendislik ve girişimcilik tasarım modelinin okul öncesi STEM eğitimine entegrasyonu uygulanabilir ve etkili bir yaklaşım olarak değerlendirilmiştir. Etkinliğin yapılandırılmış tasarımı, aile katılımı ve akran iş birliği, öğrencilerin aktif katılımını ve anlamlı öğrenme deneyimlerini desteklemiştir.