Аналіз стану тренажерної бази Збройних Сил України - О. В. Турінський; Д. В. Головняк; І. Л. Маліновська; І. А. Нос (Системи озброєння і військова техніка)
У статті розглянуто актуальну проблему розвитку тренажерної бази Збройних Сил України. В контексті сучасного світового ринку військових тренажерів порушено питання необхідності інноваційних підходів до створення та використання тренажерів у військовій підготовці. Зазначено, що ведучі країни, такі як США, ФРН, Ізраїль та Франція, вже успішно використовують високотехнологічні тренажери для підвищення ефективності військової підготовки та зменшення витрат. Підкреслено важливість вирішення проблем у сфері тренажерної бази, таких як відсутність єдиних вимог до тренажерів, недостатня узгодженість розробок, відсутність систем імітаційного моделювання та об’єктивного контролю. Наводяться запропоновані напрями вирішення цих проблем, включаючи використання сучасних технологій, уніфікацію апаратно-програмних засобів, інтеграцію тренажерів у єдине інформаційно-моделююче середовище та захист інформації. Запропоновано створення нормативно-технологічної бази для розробки тренажерних систем, яка забезпечить розвиток тренажерної бази, що створить умови для підвищення рівня підготовки військовослужбовців, злагодженості підрозділів, військових частин і органів військового управління.