Germiyanoğulları’nın Menşei, Vakıfları Ve Batı Anadolu’nun Türkleşmesi Meselesi Üzerine - Vedat Turgut (Skad)
Germiyanoğulları’nınmenşei ve Anadolu’ya ne zaman ve nereden geldikleri hususu üzerinde yapılanaraştırmalarda, ailenin üst ata isminin “Alişir” olduğu konusunda birleşilmişancak ailenin XIII. yüzyıldaki soy ağacının oluşturulması noktasında farklısonuçlara varılmıştır. Bu çalışmada beyliğin menşei, diğer beyliklerle veözellikle Osmanlılarla olan ilişkisi ve “Osmanlılaşma”sı üzerinde durulurken,vakıf belgelerinden faydalanılmış ve varılan sonucun, daha önce ulaşılmış olanyeni bulgularla tutarlı olmasına özen gösterilmiştir. Bu bakımdan çalışma, XIII.ve XIV. yüzyıl Anadolu’sunun siyasî, dinî ve toplumsal hayatının farklı birbakış açısıyla ele alınması için bir başlangıç niteliğindedir.