Uluslararası Kataloglama İlkeleri Bildirgesi - Elsa Bitri; Hasan S. Keseroğlu (Türk Kütüphaneciliği)
1961 yılında Paris’te düzenlenen Uluslararası Kataloglama İlkeleri Konferansı’nda onaylanan ‘Paris İlkeleri’ olarak bilinen İlkeler Bildirgesi, uluslararası kataloglama standardına bir temel oluşturmuştur. O zamandan beri dünya çapında geliştirilen kataloglama kurallarının pek çoğu, bu ilkeleri tam olarak ya da en azından büyük oranda izlemektedir. 40 yılı aşkın bir süre sonra, teknolojinin gelişmesi ve kütüphane kullanıcılarının beklentilerinin artması sonucunda dünya genelinde katalogcular ve kullanıcılarının OPAC (Çevrimiçi Kütüphane Kataloğu) kullandıkça, genel bir uluslararası kataloglama ilkeleri setinin oluşturulması daha fazla tercih edilmiştir. IFLA, bu gereksinim ve beklentileri giderecek, çevrimiçi kütüphane kataloglarında ve ötesinde uygulanabilir ve temelde kullanıcılara katalog kullanım kolaylığı sağlama amacına hizmet eden yeni ilkeler geliştirmiştir. Bu çalışmada, Uluslararası Kataloglama İlkeleri ve temel özellikleri tanıtılmaktadır.