OSMANLI İMPARATORLUĞU'NDAN GÜNÜMÜZE DİNİN EĞİTİM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ - Kemal İnal (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu makalede, Osmanlıdan günümüze dinin eğitim üzerindeki etkileri, tarihsel bir perspektif içinde incelenmekte, konuya ilişkin çeşitli çıkarımlarda bulunulmaktadır. İktisadi, siyasal ve bilimsel alanlarda gerçekleşen değişimlerin dinin eğitim üzerindeki etkilerini süreç içerisinde ortadan kaldırmaya yöneldiği öne sürülmekte ve bu durum, çeşitli etmenler nedeniyle doğal bir değişim olarak değerlendirilmektedir. Osmanlıdan günümüze, dinin eğitim üzerindeki etkilerinin giderek azaldığı belirtilmekle birlikte, günümüz "Türk" eğitim sisteminin geleneksel omurgalı modern bir eğitim yapısı gösterdiği, dolayısıyla siyasal iktidarın eğitimi meşrulaştırıcı bir aygıt olarak kullanmada gelenekten (din) kopamadığı öne sürülmektedir.