05-07 MART 2004 TARİHLİ GÖKSU NEHRİTAŞKINI VE SİLİFKE’YE ETKİSİ - Adnan Doğan Buldur; Adnan Pınar; Adnan Başaran (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
5-7 Mart 2004 tarihinde Göksu Nehri’nin taşmasıyla Silifke ve çevresinde büyük bir sel felaketi yaşanmıştır. Sele sebep olan akım yükselmesinin yağıştan ziyade kar erimelerine bağlıolduğu anlaşılmaktadır. Göksu’yu oluşturan iki önemli koldan biri olan Ermenek ÇayıHavzası’ndaki mevcut karın, sıcaklık ortalamalarının yükselmesi ve şiddetli rüzgârla birlikte hızlıerimeye başlamasıböyle bir felaketin yaşanmasına yol açmıştır. Havzadaki tek baraj olan Gezende Barajı’nın su tutma kapasitesinin yetersiz olmasıbu felaketi önleyememiş, yeni barajlarla birlikte inşaat halindeki Ermenek Barajı’nın bir an önce bitirilip, hizmete açılmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır. Taşkın sonucunda, Silifke’nin bir kısım mahalleleri başta olmak üzere bazıbelde ve köy gibi yerleşim birimleri ile 4887,3 dekarlık tarım arazisi zarar görmüştür. Tarım arazilerindeki narenciye, hububat, çilek gibi tarım ürünleri büyük ölçüde ziyana uğramış, ulaşımda aksamalar yaşanmıştır.