MOBBING ALGISI İLE MOTİVASYON İLİŞKİSİ: KAMU VE ÖZEL KURUM ÇALIŞANLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - THE RELATIONSHIP BETWEEN MOTIVATIONS WITH THE PERCEPTION OF MOBBING: A STUDY ON PUBLIC AND PRIVATE SECTOR EMPLOYEES - Perihan Gözüm; Süleyman Karaçor (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmanın odak noktası kamu ve özel sektör çalışanlarınınişyerlerindeki mobbing (psikolojik taciz) algı düzeylerini tespit etmek; görevyaptıkları kamu ve özel kurumlardaki motivasyonları üzerine etkilerinin olupolmadığını yaş, ünvan, medeni durum, cinsiyet ve çalışma süresi değişkenlerinebağlı olan etkilerini incelemektir. Bu araştırmanın çalışma evrenini; özelsektör ve kamu kurumlarında görev yapanyönetici ve çalışanlarının, Ankara ilinde, 155 Devlet Hava Meydanları GenelMüdürlüğü Çalışanı, 151 Tümaş çalışanı, 77 Uzaltaş çalışanı, 71 Özel Veni ViciHastanesi çalışanı, Erzurum ilinde, Karayolları İl Müdürlüğünde 98 çalışan ilebirlikte, 253 kamu çalışanı ve 299 özel sektör çalışanı olmak üzere toplamda552 kişi çalışma evrenini oluşturmaktadır. Bu araştırmanın toplamda 552 kişilikçalışma evrenine tam sayım yöntemi uygulanmıştır. Yapılan anket çalışmasında elde edilenveriler SPSS 13.0 istatistik programı yardımıyla analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir.Çalışanların iş hayatında maruz kaldıkları olumsuz davranışlar düzeyininmotivasyonlarına nasıl bir etki yaptığını ölçtüğümüz korelasyon analizlerisonuçlarına göre; çalışanlar iş yaşamlarında çok düşük bir düzeyde olumsuzdavranışlarla karşılaştıklarını belirtmişler ve buna paralel olarak da olumsuzdavranışların motivasyona etki düzeyi çok düşük çıkmıştır. Araştırmaya katılançalışanların iş ortamındaki motivasyon düzeyleri hem genelde hem de motivasyonölçeğinin alt boyutlarında orta düzeyde görülmektedir. Sadece içsel benlikboyutunda çalışanların motivasyon düzeyleri 5,29 ortalama ile orta düzeyinüzerinde çıkmıştır. Buna göre çalışanlar yeteneklerine uygun bir işteçalışmakla daha yüksek motivasyona sahip olduklarını belirtmişlerdir. Bubağlamda çalışanlar iş yaşamlarında onları küçük düşürecek, psikolojik yöndenetkileyecek düzeyde olumsuz davranışlara maruz kalmayıp, daha dolaylı olumsuzdavranışlarla da nadiren karşılaştıklarını düşünmektedirler. Bu da onlarınişleriyle ilgili motivasyon düzeylerini hemen hemen hiç etkilememektedir.