Почнимо љубав испочетка: посткритика и криза књижевних студија - Dunja Dušanić (Књижевна историја)
Рад се бави односом између посткритике (postcritique), критичког и методолошког становишта које је формулисала англоамеричка професорка књижевности Рита Фелски, и интензивних расправа о будућности књижевних студија, вођених крајем 20. и почетком 21. века у Америци и Европи. Како би се домети овог становишта боље оценили, посктритички моменат сагледава се у различитим контекстима. Актуелна криза најпре се доводи у везу с претходним кризама књижевних студија, нарочито с крахом деветнaестовековног историзма и сукобима између импресионистичке и универзитетске критике који су уследили као одговор на њега. Затим се посткритика сагледава у ширем културном, интернационалном контексту, а криза у Америци пореди се с истовременом кризом књижевних студија у Француској. Поређењем ових случаја показује се да криза има три одвојена аспекта, који се у расправама често мешају – научни, педагошки и културни – при чему сваки од њих има различите узроке и унутрашњу логику, па, према томе, захтева и различита решења.