GENETİK ALGORİTMALAR İLE ARIMA MODELLERİNİN BELİRLENMESİ - Serkan Taştan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Box-Jenkins yönteminde ARIMA modelleri belirleme, tahmin ve uygunluk testi olmak üzere üç aşamalı bir sürece göre oluşturulmaktadır. Bunlar arasında modelin otoregresif ve hareketli ortalama derecelerinin tespit edildiği belirleme aşaması en kritik olandır. Bu çalışmada büyük ölçüde model kuranın öznel yargılarına dayanan belirleme aşaması genetik algoritmalar çerçevesinde ele alınmıştır. Önerilen yaklaşım üretici fiyat endeksi ve kişi başına elektrik tüketimi serilerine uygulanmıştır. Uygun modelin veriye dayalı olarak seçildiği bu yaklaşım ile daha iyi uyuma sahip olduğu gibi daha az parametre içeren daha cimri modeller belirlenebilmiştir. Ayrıca tahmin edilen model sayısı bağlamında düşünüldüğünde önerilen yaklaşım hesaplama maliyeti bakımından etkindir.