OCHRONA DÓBR KULTURY WSPÓŁCZESNEJ W DOKUMENTACH PLANISTYCZNYCH ŁODZI – DEFINIOWANIE ZASOBU ORAZ ZASAD OCHRONY - Maria Dankowska (Ochrona Dziedzictwa Kulturowego)
Pojęcie współczesnego dziedzictwa kulturowego wprowadzono ustawowo w 2003 r. wraz z obowiązkiem jego zdefiniowania i określeniem zasad ochrony w dokumentach planistycznych. Jednak w przeciwieństwie do zabytków, nie wskazano żadnej instytucji mającej sprawować opiekę i nadzór tego zasobu.