Інтегровані моделі спільного прийняття рішень в практичній підготовці авіаційних спеціалістів - Т. Ф. Шмельова; Ю. В. Сікірда; М. М. Яцко; В. П. Колотуша (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Для вдосконалення міжпрофесійної взаємодії в процесі спільного прийняття рішень пропонується при формуванні базових компетенцій авіаційного персоналу застосовувати метод компетентністно-орієнто-ваної ситуативної професійної підготовки в умовах об’єднаної освітньої платформи. Розроблено технологію ситуаційного навчання авіаційних спеціалістів в практичній підготовці на прикладі аварійної ситуації “Вимушена посадка у разі відмови двигуна на одномоторному повітряному судні при польоті по маршруту”, яка включає етапи брифінгу, вивчення теоретичного матеріалу, індивідуальної роботи, роботи у складі групи/команди та дебрифінгу (“розбору польотів”). Суттєвою перевагою ситуаційної практичної підготовки на основі реалістичних сценаріїв професійної діяльності є її сприяння розвитку навичок прийняття рішень в умовах ризику, невизначеності, стресу і дефіциту часу. В процесі оптимізації спільного прийняття рішень пілотом, диспетчером управління повітряним рухом та фахівцями аварійно-рятувальної служби в аварійній ситуації отримано детерміновані (мережеві графіки спільних операційних дій операторів) і стохастичні (матриці індивідуальних і спільних рішень) моделі. На основі індивідуальних матриць можливих рішень з точки зору пілота, диспетчера управління повітряним рухом та фахівців аварійно-рятувальної служби за критерієм гарантованого результату Вальда та відповідно до матриці спільного прийняття рішень операторами за критеріями Вальда і Лапласа визначено оптимальний варіант завершення польоту в аварійній ситуації.