МЕТОДИКА ЙМОВІРНІСНОЇ ОЦІНКИ МОЖЛИВОСТІ ПЕРЕДАВАННЯ ДАНИХ МІЖ ВУЗЛАМИ БЕЗПРОВОДОВОЇ СЕНСОРНОЇ РАДІОМЕРЕЖІ - Іван КАТЕРИНЧУК; Роман РАЧОК; Євгеній ПРОКОПЕНКО; Дмитро МУЛ (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки)
На сьогодні надзвичайно важливим є розвиток інженерно-технічного облаштування кордону, зокрема масштабне використання технічних засобів охорони кордону на основі сучасних сенсорів, що дозволяють ефективно виявляти можливих порушників. У конструюванні таких засобів необхідно передбачити ефективне передавання даних. З цією метою можуть бути використані сенсорні радіомережі, побудовані із застосуванням сучасних радіомодулів. Будуючи такі радіомережі, важливо забезпечити ефективне передавання даних. Перевищення критичної відстані між окремими вузлами такої безпроводової сенсорної мережі може призвести до втрати можливості передавання інформації між окремими її сегментами. Оскільки на можливість передавання інформації впливає значна кількість факторів, що мають стохастичну природу, пропонується для оцінки ефективності передавання даних між вузлами безпроводової сенсорної мережі використати ймовірнісний підхід. Коли відстань між сусідніми вузлами сенсорної радіомережі є невеликою, ймовірність правильного передавання даних наближається до 1. У разі незначного збільшення відстані, звичайно, ця ймовірність зменшиться несуттєво. Однак у випадку, якщо ця відстань суттєво зростатиме, ймовірність правильного передавання даних почне швидко спадати, наближаючись на великій відстані до 0. У роботі запропоновано методику експериментального визначення залежності ймовірності правильного передавання повідомлень між сусідніми вузлами безпроводової сенсорної мережі залежно від відстані між ними. Можливість передавання даних через транзитні вузли у цьому дослідженні не розглядається, а її урахування є перспективами подальших розробок. На основі запропонованої методики проведене дослідження використання в безпроводовій сенсорній мережі популярного радіомодуля nrf24l01 з оцінкою ймовірності правильного передавання даних між двома вузлами залежно від відстані між ними.