Wpływ zniesienia systemu kwotowania na produkcję buraków cukrowych i cukru w Unii Europejskiej - Agnieszka Baer-Nawrocka; Ewa Kiryluk-Dryjska; Aldona Mrówczyńska-Kamińska (Wieś i Rolnictwo)
Celem badań jest ocena sytuacji w zakresie produkcji buraków cukrowych i cukru w krajach Unii Europejskiej oraz jej projekcja do 2020 roku, z uwzględnieniem spodziewanych skutków zniesienia kwot cukrowych w 2017 roku. Badania przeprowadzono przy wykorzystaniu modelu CAPRI (Common Agricultural Policy Regionalised Impact). Jest to model równowagi cząstkowej sektora rolnego, umożliwiający analizę wpływu zmian w polityce rolnej na sektor rolny w Unii Europejskiej w ujęciu krajowym oraz regionalnym. Wyniki symulacji modelowych wykazały, że w UE-27 w wyniku likwidacji systemu kwotowania przewidywany jest spadek powierzchni uprawy buraków cukrowych, a w konsekwencji zmniejszenie produkcji zarówno buraków, jak i cukru białego. Z kolei w Polsce można spodziewać się wzrostu tych wielkości, co może wynikać z faktu, że w stosunku do innych ważniejszych producentów tego surowca w UE produkcja buraków i cukru wciąż pozostanie mniej kapitałochłonna.