ASGARİ ÜCRET UYGULAMASININ TARİHSEL GELİŞİMİ VE TÜRKİYE-AB ÜLKELERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ - Mehmet Öçal; Hacer Simay Karaalp Orhan (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
İlkolarak sanayi devrimi ile birlikte ortaya çıkan ve temel olarak çalışanın emeğikarşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından para ile ödenen tutarolarak tanımlanan ücret, günümüzdeçalışma hayatının en önemli ve en çok tartışılan konuları arasında yeralmaktadır. Ücret bir taraftan işverenler için önemli bir maliyet kaleminioluştururken, diğer taraftan bağımlı çalışanların tek gelir kaynağınıoluşturmaktadır. Çalışanlara verilebilecek en düşük ücreti ifade eden asgariücret ise toplumun sosyo – ekonomik refahını sağlamaya yönelik uygulanan temelbir sosyal politika aracıdır. Asgari ücret uygulaması; bir toplumungelir düzeyi, milli gelir paylaşımı, istihdam seviyesi, ekonomik büyüme durumugibi ekonomik statüsünü ve sosyal refahını arttırmaya yönelik yapılanuygulamalar arasında önemli bir yere sahiptir. Son yıllarda birçok ülke tarafındançalışan yoksulluğu ve eşitsizlikle mücadele kapsamında asgari ücretuygulamalarına ağırlık verilmiş ve güçlendirilmiştir. 2015 yılında BirleşmişMilletlerde Kabul edilen “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi”nde tüm kadın veerkekler için çalışma ortamında eşitliğin her açıdan sağlanması ve insanayakışan iş/ücretlerin geliştirilmesi hedef olarak belirlenmiştir. Bu çalışmadaAvrupa Birliği ve Türkiye’deki asgari ücret uygulamaları karşılaştırılarakülkemizde çalışma hayatının sosyal tarafları en çok meşgul eden konularındanbir tanesinin AB sürecinde bulunan Türkiye için geliştirilmesi önerilersunulmuştur.