PROBLEM KARALNOŚCI PRZYGOTOWANIA DO ZABÓJSTWA - Alicja Gorczowska (Zeszyty Prawnicze)
W artykule omówiono podstawowe problemy związane z zawartą w ustawie z 13 czerwca 2019 r. o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw, propozycją wprowadzenia do polskiego porządku prawnego karalności przygotowania do zabójstwa (art. 148 §5 k.k.), a także przyjęcia zlecenia zabójstwa (art. 148a k.k.). W pierwszej kolejności wyjaśnione zostało samo pojęcie przygotowania. Następnie rozważono przyczyny, dla których do tej pory przygotowanie do zabójstwa nie jest karane, tj. niemożność wykazania zamiaru, a także zbyt odległe zagrożenie dla dobra prawnego. Zwrócono uwagę również na relację między karalnością przygotowania do zabójstwa a wprowadzeniem do kodeksu karnego nowego typu przestępstwa, jakim jest przyjęcie zlecenia zabójstwa. Przeanalizowano również zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie doktryny dotyczące omawianej instytucji.