Aborcja chemiczna w domu? Nowa forma stosowania pigułki aborcyjnej RU-486 we Włoszech - Andrzej Kobyliński (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Głównym celem artykułu jest analiza sporu dotyczącego stosowania aborcji chemicznej we Włoszech. Aborcja chemiczna jest również znana jako aborcja farmakologiczna lub medyczna. W kwietniu 2017 r. władze regionu Lacjum – region centralny, do którego należy Rzym – wydały rozporządzenie pozwalające na stosowanie aborcji chemicznej poza szpitalem. W ten sposób Lacjum stało się pierwszym regionem we Włoszech, w którym recepty na tabletki aborcyjne zaczęli wypisywać lekarze poradni rodzinnych. Aborcja chemiczna nie tylko uśmierca nowe życie ludzkie na pierwszym etapie jego rozwoju, ale w niektórych przypadkach jest także niebezpieczna dla życia i zdrowia kobiet. Globalne zjawisko aborcji medycznej otwiera dziś nowy etap sporu filozoficznego o początek ludzkiego życia i uznanie ludzkiego zarodka jako istoty ludzkiej od momentu poczęcia.