ДОСВІД РЕГУЛЮВАННЯ ТА АНАЛІЗ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ ВИРОБНИЦТВА ОВОЧЕВОЇ ПРОДУКЦІЇ - Віталій Швець (Економіка та суспільство)
У статті розглянуто сучасний стан галузі овочівництва України в умовах воєнного стану та наслідки тимчасової окупації частини територій країни для виробництва овочевої продукції. Встановлено основні проблеми, що стримують розвиток галузі, зокрема високу імпортозалежність, складність впровадження інновацій, енергетичну нестабільність і недостатній рівень державної підтримки. Проаналізовано досвід державного регулювання овочівництва в США та країнах ЄС, що ґрунтується на інструментах цінової, податкової, кредитної підтримки, регулювання обсягів виробництва та захисту внутрішнього ринку. Здійснено оцінку ефективності реалізації Державної цільової програми розвитку овочівництва на період до 2025 року, виявлено тенденції до скорочення обсягів фінансування та обмеженість інструментів підтримки. Сформульовано стратегічні напрями розвитку овочівництва в Україні, які включають розширення площ під овочеві культури, підвищення врожайності, розвиток логістичної інфраструктури та кооперації, запровадження інноваційних технологій, а також удосконалення механізмів державної підтримки. Впровадження запропонованих заходів сприятиме зміцненню продовольчої безпеки, економічному зростанню аграрного сектору та поліпшенню добробуту сільського населення.