Idea zrównoważonego rozwoju w encyklice Laudato si’ - Artur Pawłowski (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Encyklika Laudato si’ to najważniejszy dokument Kościoła katolickiego ostatnich lat. Poruszając problem zagrożonego prawidłowego rozwoju człowieka, papież Franciszek odwołuje się do koncepcji rozwoju zrównoważonego i integralnego. Wskazuje na powiązanie zagrożeń środowiskowych z kwestiami ogólnorozwojowymi, ekonomicznymi i społecznymi. Podkreśla szczególne znaczenie przepaści, jaka dzieli bogatych od biednych, nawołując do respektowania potrzeb i praw całej rodziny ludzkiej. Wzywa do odrzucenia globalizacji obojętności, przekonując, że zmiana jest możliwa – dla wspólnego dobra nas wszystkich.